Er du ungdom mellom 16–19 år?

Hjernehinnebetennelse - Klikk for stort bilete

Informasjon om smittsom hjernehinnebetennelse

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)? (PDF, 208 kB)

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Det finnes ulike typer av sykdomsfremkallende meningokokkbakterier. De vanligstekalles A, C, W, Y og B. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å vite om det. Få av disse blir syke, men de kan smitte andre.

Hos enkelte smittede kommer bakteriene over i blodet. Derfra kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer.Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen, dør.

Hvorfor er ungdom spesielt utsatt?

Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. En forklaring kan være at de er mer utsatt for smitte på grunn av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn. Siden sykdommen utvikler seg raskt er det svært viktig å komme tidlig til sykehusbehandling. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan likne på hverandre. Ta ansvar for hverandre dersom du tror noen av vennene dine kan være syke, særlig hvis de er «sløve» (har redusert bevissthet).

Hvordan kan man beskytte seg?

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis du ikke deler flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking eller passiv røyking. Det er også mulig å vaksinereseg. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16–19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokk A+C+W+Y-sykdom (med éndose-vaksinen Menveo® eller Nimenrix®). De siste fem årene har det vært 22 sykdomstilfeller som kunne vært forebygget med slik vaksine i denne aldersgruppen.

Det finnes en vaksine som beskytter mot meningokokk B-sykdom (Bexsero® ). Forekomsten av meningokokk B -sykdom er for tiden lav og vaksinen er for tiden ikke tilgjengelig i Norge.

Når bør eventuell vaksine tas?

Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Ungdom som vil vaksinere seg før russefeiring anbefales å vaksinere seg i god tid før feiringen begynner. Beskyttelsen varer i flere år, slik at vaksinasjontidlig i videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden. Som ved annen vaksinasjon kan disse vaksinen gi bivirkninger hos noen. De vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme.

Hva koster vaksinene?

Vaksinene må, på lik linje med andre vaksiner som ikke tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet, betales av den enkelte. Vaksinen kan settes av fastlege, helsesøster eller på vaksinasjonsklinikk. Menveo® el­ler Nimenrix® koster ca kr 400 per dose inkludert MVA og legemiddelavgift. I tillegg kan det komme et gebyr på å få satt vaksinen.

Ønsker du denne vaksinen tar du kontakt med helsesøster på Måløy Videregående skole, Turid Blålid, for videre informasjon på mobil 900 16 794.

Publisert av Therese Sæbøe Strand. Sist endra 06.12.2016
a - a - a
Facebook Facebook
Fiks Gata Mi Fiks Gata Mi
Måløy kino Måløy kino
Måløy legekontor Måløy legekontor
Måløy Vekst Måløy Vekst
Nordfjordhallen Nordfjordhallen
Kinn kommune Kinn kommune
Opplev Måløy Opplev Måløy
UNG i Vågsøy UNG i Vågsøy
Vågsøy folkebibliotek Vågsøy folkebibliotek
Vågsøy frivilligsentral Vågsøy frivilligsentral
     
Vågsøy kommune - Gate 1 120 - Postboks 294 - 6701 Måløy - post@vagsoy.kommune.no
Login for redigering