Øvelse samhandling uke 37

Vågsøy kommune - Klikk for stort bilete Stor oljevernøvelse langs kysten
Statoil gjennomfører denne uken en storøvelse sammen med NOFO og Kystverket. Rundt 280 personer er i sving for å trene på oljevern. 

Øvelsen er en såkalt fullskalaøvelse, der personell fra ulike aktører går i felten for å trene. Sammen med Statoil, NOFO og Kystverket jobber både fartøy og andre ressurser. Interkommunale utvalg mot akutt forurensning (IUA) i Nordfjord, Sunnmøre og Romsdal er i aksjon. Olje på sjøen simulertes med popcorn, og popkornet treffer land på flere punkter langs kysten – fra Sognefjorden og nordover.

 

Mange aktører
Både operatøren, Petroleumstilsynet, NOFO og Kystverket blir involvert dersom det skjer et større oljeutslipp på sokkelen. For å minimere skaden på dyreliv og miljø er det viktig at samhandlingen mellom de ulike aktørene går smertefritt. Nettopp dette er noe de trener på i øvelsen.

- For Statoil er det viktig å øve på ulike scenarier, slik at vi kontinuerlig utvikler oss og står best mulig rustet dersom vi får en hendelse, sier Jannicke Hilland. Hun er direktør for Sikkerhet og sikring i Statoil og kan fortelle at det ligger mye planlegging og hardt arbeid bak den beredskapen som er utviklet på norsk sokkel.

Ikke hverdagskost
Trening på samhandling og på å skape bedre forståelse setter oss bedre i stand til å håndtere utfordringene sammen i en reel situasjon. Ved oljeutslipp der store offentlige ressurser deltar, vil Kystverket kunne overta aksjonsledelsen for oljevernaksjonen. Det er ikke hverdagskost, og overtakelsessituasjonen er derfor et viktig aspekt ved øvelsen.

Øvelsen som nå pågår fortsetter hele uken. Omfanget er større enn ved en vanlig øvelse, og gir anledning til å trene på flere aspekter

- Trening er avgjørende for god håndtering av en uønsket hendelse. Vi ønsker naturligvis ikke å oppleve utslipp, men når skaden først er skjedd er det trygt å vite at vi har øvd mye på relevante scenarier, avslutter Jannicke Hilland.

Faktaboks:
280 mennesker
16 beredskapsfartøy
7 fiskefartøy
Helikoptre, fly og overvåkingsballong
26 kubikk popcorn

a - a - a
Facebook Facebook
Fiks Gata Mi Fiks Gata Mi
Måløy kino Måløy kino
Måløy legekontor Måløy legekontor
Måløy Vekst Måløy Vekst
Nordfjordhallen Nordfjordhallen
Kinn kommune Kinn kommune
Opplev Måløy Opplev Måløy
UNG i Vågsøy UNG i Vågsøy
Vågsøy folkebibliotek Vågsøy folkebibliotek
Vågsøy frivilligsentral Vågsøy frivilligsentral
     
Vågsøy kommune - Gate 1 120 - Postboks 294 - 6701 Måløy - post@vagsoy.kommune.no
Login for redigering