Antall lynnedslag seksdoblet på 25 år

På en gjennomsnittlig dag slo lynet ned i 25 hjem i fjor. Det er en seksdobling på 25 år. Dette bør du gjøre for å unngå lynvisitter i høst.

Forsikringsselskapene fikk melding om 9153 lynnedslag i fjor, mot kun 1417 i 1987, ifølge tall fra FNO. Aldri tidligere har lynet slått ned i hus og hjem oftere enn nå.

Dårlig klima
– Vi kan ikke se noen annen grunn enn at det er klimaendringer som er årsak til den dramatiske økningen i antall lynnedslag, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg Forsikring.

Ikke nok med at det er en seksdobling i antall lynnedslag, skadeutbetalingene har 11-doblet seg på 25 år - fra 16 millioner i 1987, til 171 millioner i 2011. Den gjennomsnittlige skaden har også økt fra vel 11.000 kroner i 1987, til nær 19.000 kroner i 2011.

Duppeditt-eksplosjon
– I dag har vi flere og dyrere TVer, både hjemme og på hytta. For 25 år siden var det sjelden man hadde mer enn en pc hjemme. I dag har en familie på fire gjerne én hver, i tillegg selvsagt til nettbrett og mobiler. Dette har bidratt til at utbetalingene har økt kraftig de siste 25 årene, fortsetter Roald Stigum Olsen.

Mange hus og leiligheter har ifølge Tryg ikke fått installert overspenningsvern, og alt av elektroniske duppedingser står plugget i stikkontakten.

Vern mot lynvisitter
– Lynet har mange veier å komme inn i huset ditt på. Oftest via strøm- og telefonledninger. I en sak hadde lynet slått ned i plenen utenfor huset (se vedlagte bilder), truffet en vannledning og gått inn i huset og skadet elektronikk for rundt 100.000 kroner, forklarer pressetalsmann Stigum Olsen, og fortsetter:

– Overspenningsvern er nå pålagt i alle nye hus og leiligheter, samt ved rehabilitering av eksisterende. For de som ennå ikke har skaffet seg overspenningsvern, vil vi på det sterkeste anbefale å skaffe seg det. Det koster en tusenlapp eller to å få montert i sikringsskapet ditt.

Publisert av Tor Einar Andersen. Første gong publisert 11.10.2012
a - a - a
Facebook Facebook
Fiks Gata Mi Fiks Gata Mi
Måløy kino Måløy kino
Måløy legekontor Måløy legekontor
Måløy Vekst Måløy Vekst
Nordfjordhallen Nordfjordhallen
Kinn kommune Kinn kommune
Opplev Måløy Opplev Måløy
UNG i Vågsøy UNG i Vågsøy
Vågsøy folkebibliotek Vågsøy folkebibliotek
Vågsøy frivilligsentral Vågsøy frivilligsentral
     
Vågsøy kommune - Gate 1 120 - Postboks 294 - 6701 Måløy - post@vagsoy.kommune.no
Login for redigering